bedrijvenpark ondernemersvereniging (OVE) beveiliging bedrijven (SBBE)
Home / Bedrijvenpark / nieuws

Achterstand De Rooy loopt op in tiende etappe.

vrijdag 13 januari 2017

De tiende etappe was niet de dag van Petronas Team De Rooy Iveco.

Gerard de Rooy verloor 23 minuten en 43 seconden op de Rus Eduard Nikolaev, die zich stevig aan de kop van het klassement nestelde met een marge van 24 minuten op De Rooy die derde staat. Zoeken naar een waypoint en twee lekke banden deden De Rooy de das om.
 
Dat het zou aankomen op de navigatie in de tiende etappe, van Chilecito naar San Juan met 406 kilometer tegen de klok, was vooraf al duidelijk. Bij de motoren en de auto’s die vóór de trucks waren gestart, ging de een na de ander de fout in. “Wij reden een rio in en ik had al het gevoel dat we verkeerd zaten”, zegt Gerard de Rooy. “Al snel kwam er een Mini ons tegemoet gereden, met nog twee auto’s in zijn kielzog. Wij zijn ook weer omgedraaid en hebben toen vrij snel de goede afslag gevonden en het waypoint gepakt.”
Bij het zoeken naar het tweede waypoint ging het mis. De Iveco Powerstar was te ver naar links afgeweken en was met nog een stuk of acht andere trucks aan het rondcirkelen. “Ik reed door de bosjes terug en reed daarbij een band lek. Ton van Genugten was er snel bij en heeft geholpen met wisselen. Zij hadden wel het waypoint al gevonden, dus daar reden we zo naartoe. Maar toen reed ik wéér lek. Op een steen of zo, ik heb het niet gezien.”
 
Samen met Van Genugten, die op 12 kilometer in de proef op De Rooy had gewacht, was het wisselen snel gepiept, maar ondertussen had De Rooy zo veel tijd verspeeld dat hij tussen de minder snelle auto’s en trucks belandde, die niet aan de kant gingen. “In pogingen naast het pad er voorbij te gaan heeft de truck zulke klappen gemaakt, dat ik een rib heb gekneusd”, vertelt De Rooy. “Op de neutralisatie stond gelukkig onze service, met dokter Gust van Montfort, op ons te wachten. Gust heeft meteen een spuit gezet tegen de pijn, anders had ik het tweede deel niet gered. Ik ging kapot van de pijn.”
 
In het tweede deel van de proef reed De Rooy zo hard mogelijk om tijd goed te maken, maar in het stof kwam hij niet zo vooruit als hij wilde. “Ik zat achter Ales Loprais en Peter Versluis en die gingen niet aan de kant. Zij rijden niet voor de winst, Loprais al helemaal niet. Je zou denken dat ze beter zouden weten. Ik heb 170 kilometer in het stof gezeten. Pas 10 kilometer voor de finish kon ik er langs.”
De uitslag is een forse domper voor De Rooy. Met nog twee etappes te gaan, lijkt prolongatie van zijn titel moeilijk te worden. “Ik heb vandaag gewoon goed gereden, maar door die lekke banden ben ik in het stof terecht gekomen. Ontzettend balen. Ik geef nog niet op, maar ik ga morgen niet alles riskeren met kans op nog meer lekke banden.”
Federico Villagra finishte als negende op 30.27 van Nikolaev en staat in het klassement nog altijd vierde, op 57.47. Ton van Genugten zette de dertiende tijd neer op 35.02. Wuf van Ginkel werd vijftiende.
 
Luister zelf naar het verhaal van Gerard op
Interview met Gerard de Rooy 

2021 Bedrijvenpark Ekkersrijt.