bedrijvenpark ondernemersvereniging (OVE) beveiliging bedrijven (SBBE)
Home / Bedrijvenpark / nieuws

Mathijs Toirkens ontvangt de publieksprijs ‘Jouw slimste idee’ uit handen van Martin van Acht, directeur van Tegema

zaterdag 6 juni 2015

Mathijs Toirkens (11) uit Son en Breugel heeft met zijn idee ‘Geluidsenergie’ de publieksprijs van de innovatiewedstrijd Jouw Slimste Idee gewonnen.

Matthijs nam deze prijs tijdens de finale vandaag in De Ontdekfabriek in ontvangst van jurylid Martin van Acht van het bedrijf Tegema, waarnaar de prijs is genoemd. Het slimste idee van de vertegenwoordiging uit Boxtel kreeg van de jury de hoofdprijs toebedeeld.  

Met de uitvinding ‘Geluidsenergie’ kun je energie opwekken uit geluidsgolven. Je kunt het apparaat bijvoorbeeld ophangen in een drukke winkelstraat. Het apparaat lijkt op de werking van een oor. Eerst komt het geluid binnen via de opening (die dicht kan). Dan komt het tegen een soort platte ballon (net zoals bij het trommelvlies) dat dient om de golven te versterken. Daarna komt het bij de omzetter. Het stroompje dat er vanaf komt wordt omgezet tot 220 volt met de ac-dc convertor. Die 220 volt kan naar huizen toe.

Zijn inzending sprak het publiek het meeste aan. De inzending haalde met 478 stemmen de meeste reacties van het publiek op. Daarmee verdiende Mathijs een schoolreisje naar De Ontdekfabriek met heel zijn klas van basisschool De Krommen Hoek uit Son en Breugel.

 

Meer over Jouw Slimste Idee vindt u op de website van BrainTrigger en De Ontdekfabriek.

 

2020 Bedrijvenpark Ekkersrijt.