bedrijvenpark ondernemersvereniging (OVE) beveiliging bedrijven (SBBE)
Home / Bedrijvenpark / nieuws

Vooraan starten kost De Rooy veel tijd in derde etappe Silk Way Rally

maandag 10 juli 2017

Als tweede starten in de derde etappe van de Silk Way Rally heeft Gerard de Rooy kostbare tijd gekost.

Vooraan rijden betekent preciezer navigeren, terwijl de achtervolgers de snelheid gemakkelijker hoger kunnen houden door de sporen te volgen. Op die manier ging de etappeoverwinning naar de als zevende gestarte Siarhei Viazovich, gevolgd door Martin Kolomy en Ton van Genugten. De Rooy finishte met de achtste tijd, op 17 minuten van de MAZ.
 
In de uitlopers van het Oeral-gebergte tussen Oefa in Rusland en Kostanay in Kazachstan volgde De Rooy keurig het roadbook en de piste. De trucks die verder naar achter startten, konden vrij eenvoudig zijn sporen volgen en de vele bochten afsnijden. “Ik had al snel in de gaten dat deze etappe me tijd zou kosten”, verklaarde De Rooy meteen na de finish van de proef. “Maar ik had niet gedacht dat het 17 minuten zou zijn. Dat is best veel. Ik had het gevoel dat het best een aardige dag was. We hebben het echt niet rustig aan gedaan, op een snelle stop na om een losgekomen klep van de laadbak weer vast te zetten.”
 
Ongeveer halverwege de 329 km lange special passeerde een Kamaz De Rooy en zag hij de strategie van de Russen: volgas rechtdoor in plaats van de slingerende piste op de Russische steppe te volgen. “Zij hebben zo’n beetje alles afgesneden. Ik vind dat een te groot risico. Ik wil niet per ongeluk een gat over het hoofd zien dat niet in het roadbook staat en uren vast staan. Netjes rijden heeft me zodoende veel tijd gekost vandaag. Daar baal ik wel van.”
 
Martin van den Brink, die de proef moest openen na zijn etappewinst van gisteren, verloor nog veel meer tijd: bijna een half uur. Van den Brink duikelde van de kop van het klassement naar de achtste plaats. Gerard de Rooy ging van plaats 2 naar plaats 6, waar hij 6 seconden achter zijn Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoot Ton van Genugten staat.

Van Genugten – gestart als negende – profiteerde ook van de sporen van zijn kopman en van de trucks voor hem, en kon zodoende de derde tijd noteren. Artur Ardavichus finishte als negende, op iets meer dan een halve minuut van De Rooy.

2021 Bedrijvenpark Ekkersrijt.