bedrijvenpark ondernemersvereniging (OVE) beveiliging bedrijven (SBBE)
Home / Bedrijvenpark / nieuws

HumanTotalCare haalt met WELL Building Standard het beste in medewerkers naar boven.

vrijdag 11 januari 2019

HumanTotalCare bouwt - als eerste in Nederland - bewust met de WELL Building certificering en wel op Ekkersrijt! 

De mens staat centraal in het gehele gebouw. Er wordt gekeken naar ieders werkzaamheden en de huisvesting die daar bij past. In samenwerking met Projectinrichter Ahrend is er nu een uniek interieurconcept tot stand gekomen dat bijdraagt aan de fysieke gezondheid, geluk en sociale verbondenheid van medewerkers.

Meer dan 90 procent van onze (werk)tijd brengen wij door in gebouwen en die gebouwen hebben sterke invloed op onze gezondheid. De inrichting, opstelling en akoestiek van werkplekken zijn bepalend voor de concentratie en het energieniveau van mensen, zowel in positieve als in negatieve zin. Een WELL gecertificeerd gebouw, zoals HumanTotalCare die in samenwerking met projectinrichter Ahrend realiseert, zorgt ervoor dat gebruikers optimaal kunnen functioneren.

Beweging

Binnen het gebouw is er veel aandacht voor beweging. Veel kantoormedewerkers zitten een groot deel van de dag, terwijl we weten dat veel zittend werk tot gezondheidsrisico’s kan leiden zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Medewerkers worden gestimuleerd om gedurende de werkdag meer te bewegen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de productiviteit, maar verbetert ook de gemoedstoestand, concentratie en productiviteit. Myrthe Schrijnemakers, manager Facilities van HumanTotalCare, licht toe: “Vitaliteit en gezondheid lopen als een rode draad door het gebouw. Hierbij staan beweging, ontspanning en voeding centraal. In samenwerking met Ahrend is er een gezond én inspirerend interieurconcept tot stand gekomen.”

Tegengaan sedentair gedrag

Een van de belangrijkste thema’s is het tegengaan van sedentair (zittend) gedrag, waarbij het streven is om minimaal 30 minuten per werkdag te bewegen. Mark de Kort, accountmanager bij Ahrend, vult aan: “In een WELL gecertificeerd gebouw draait alles om de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Samen met HumanTotalCare willen we het beste in medewerkers naar boven 

halen. Dit doen we door allerlei oplossingen te bieden die zittend gedrag tegengaan.” In diverse overlegruimtes komen tafels voor staand overleg. Een aantal tafels heeft een blad dat is uitgevoerd van gerecycelde sportvloeren. “Aangevuld met deskbikes en een heuse klimwand is het bijna onmogelijk om te blijven zitten.” Ook zie je links en rechts ‘living walls’. Op basis van zachte panelen worden er muren gecreëerd waar je tegenaan kunt hangen om te bellen, staand te overleggen of om aan te werken. Een meer bekende oplossing die Ahrend biedt zijn zit-sta bureaus. “Met een zit-sta bureau vinden medewerkers eenvoudig de juiste balans tussen zittend en staand werken. Zo kan na de lunch even staand werken al bijdragen aan het voorkomen van een middagdipje.”

Ontspanning

Naast beweging is ontspanning ook een belangrijk thema binnen de WELL Building Standard. Medewerkers van HumanTotalCare hebben veelal zeer kennisintensieve werkzaamheden. Het kunnen ontspannen tussen het werk door heeft aantoonbare positieve effecten op het welzijn van medewerkers. Ontspanning in het interieur wordt onder andere bereikt door rustruimtes waar je in een comfortabele bank of stoel even tot rust kunt komen. In het gehele gebouw is er veel aandacht voor het binnenhalen van de natuur (biophilia). “We hebben verbinding met de natuur nodig om ons prettig te voelen en gezond te blijven” vertelt Schrijnemakers. “Daarom zie je ook veel moswanden in het gebouw en worden planten als natuurlijke scheidingswanden tussen de werkplekken gebruikt. In de centrale plek op de begane grond – door ons ‘De Ontmoeting’ genoemd – komt een groot keukenblok waar medewerkers gebruik van kunnen maken.” Medewerkers kunnen ook ontspannen door tafeltennis of tafelvoetbal te spelen. Ook wordt er een mooie buitenruimte ingericht waar medewerkers kunnen wandelen en fruit of verse kruiden kunnen plukken in de moestuin.

Actieve rol voor medewerkers

“Zoals wordt verwacht vanuit de WELL Building Standard betrekken we medewerkers nauw bij de bouw van ons nieuwe kantoor. Ook worden ze actief betrokken bij de keuze voor het meubilair en de materialen.” Myrthe Schrijnemakers vervolgt: “Er zijn diverse proefopstellingen geplaatst voor zowel de kantoorwerkplekken als voor de spreekkamers voor bedrijfsartsen en medische professionals. Onze (bedrijfs)artsen hebben meegedacht in de inrichting van hun spreekkamers, zodat onze cliënten straks in alle rust en privacy een gesprek kunnen voeren met de arts. Dit past bij onze missie om te werken aan een gezond en vitaler werkend Nederland.”

Toekomst

Het project op het Science Park Eindhoven wordt in het voorjaar van 2019 opgeleverd en hiermee is het project van HumanTotalCare de eerste in Nederland die gaat voor vier Well Gold-certificaten: renovatie casco & interieur en nieuwbouw casco & interieur. HumanTotalCare en Ahrend verwachten dat de WELL Building Standard de nieuwe richtlijn voor toekomstige gebouwen en de bijbehorende inrichting gaat worden. Met deze nieuwe standaard wil HumanTotalCare andere bedrijven inspireren en enthousiasmeren om voor medewerkers een duurzame en gezonde werkomgeving te creëren.

2021 Bedrijvenpark Ekkersrijt.