bedrijvenpark ondernemersvereniging (OVE) beveiliging bedrijven (SBBE)
Home / Bedrijvenpark / nieuws

Nieuwste werkomgeving bevordert het welzijn van medewerkers

maandag 8 juli 2019

Gezondste kantoor van Nederland gebouwd door HumanTotalCare en staat op Ekkersrijt.

Als organisatie, die staat voor een gezonder en vitaler werkend Nederland, geloven we dat werken in een gezonde omgeving een positief effect heeft op het welzijn van iedere medewerker. We zijn er dan ook trots op dat wij als eerste in Nederland hebben besloten om ons pand te renoveren en bouwen conform de WELL Building Standard casco én inrichting. Daarmee hebben we een belangrijke bijdrage geleverd aan de vertaling van de WELL Building Standard naar de Nederlandse markt. Daarnaast voldoen we aan de BREEAM-NL eisen en last but not least hebben we onze eigen kennis over een gezonde werkomgeving op een gevalideerde manier toegepast met als doel een bijdrage te leveren aan het fysiek en mentaal in conditie houden van medewerkers.

BREEAM en WELL Building Standard
Bij de bouw hebben we niet alleen naar de duurzaamheid van het gebouw gekeken (BREEAM), maar juist ook naar het welzijn van onze medewerkers (WELL Building Standard). Bij BREEAM draait alles om integrale duurzaamheid waarbij energiezuinigheid en het besparen van energiekosten een belangrijk doel is. Met de WELL Building Standard – het enige gezondheidskeurmerk ter wereld – geven wij het gebouw een nieuwe dimensie. CEO Michel Verwoest licht toe: “Het beschermt onze mensen en bevordert hun welzijn. Dat draagt weer bij aan hun productiviteit en inzetbaarheid. Personeel is het meest waardevol voor de meeste organisaties. Als door deze keuzes het verzuim afneemt en de productiviteit toeneemt, dan heeft dat al een enorme impact. We willen, als marktleider in de markt van werk en gezondheid, hiermee een voorbeeldfunctie vervullen in de markt.”

Gezond en vitaal werken
“We geven medewerkers een diversiteit aan prikkels en tools om actief en tegelijkertijd bijna moeiteloos met hun mentale en fysieke gezondheid bezig te zijn”, legt Myrthe Schrijnemakers, manager Facilities bij HumanTotalCare uit. “Denk aan de waterwand, die in het trappenhuis over vijf verdiepingen naar beneden loopt. Zo stimuleren we mensen om niet de lift te pakken. Maar bijvoorbeeld ook door de aanleg van looproutes in en buiten het gebouw, het maken van veel watertappunten en het creëren van individuele stilteruimtes. Daarnaast is ontmoeten een belangrijk thema in het pand. Uitgangspunt is dat er een variëteit aan werkplekken is en dat medewerkers goed kunnen samenwerken. Samenwerking is essentieel voor een goede dienstverlening en voor innovatie. We hebben een gebouw gecreëerd dat bijdraagt aan het gezond, gemotiveerd en competent houden van medewerkers.”

Mogelijkheden bieden voor ontspanning
Michel Verwoest: “Stress is een groot probleem van de huidige tijd. Dit valt zeker niet op te lossen met een gebouw, maar het gebouw kan wel een positieve invloed hebben.” Schrijnemakers vult aan: “Medewerkers van HumanTotalCare hebben kennisintensieve functies, waarbij concentratie en inspanning van belang zijn. Het toegepaste werkconcept sluit hier goed op aan. Voor herstel is ontspanning belangrijk. Er worden diverse mogelijkheden voor ontspanning geboden. Denk aan rustruimtes, een tuin met schommels, een terras aan het water en een actieve ruimte voor een office work-out. Sporten is immers ook ontspannen en even afschakelen van het werk. Daarnaast speelt de natuur een grote rol. Het is algemeen bekend dat mensen zich prettig voelen in de natuur (biophilia). Daarom zijn in en om het gebouw veel natuurlijke elementen verwerkt. Denk aan kleuren en materialen, zoals hout, steen en staal en het toepassen van veel planten door het hele gebouw. De grootste stoorzender in kantoorpanden is slechte akoestiek. Dit hebben we op een innovatie wijze aangepakt: via soundscaping wordt het geluid van bijvoorbeeld pratende collega’s gemaskeerd. Hierdoor word je minder afgeleid en dit werkt – zo blijkt uit onderzoek – stress verminderd.”

Andere bedrijven inspireren
Alles in het nieuwe kantoor is erop gericht stress te verminderen, het werkplezier te vergroten en de gezondheid van medewerkers te bevorderen. Hiermee wil HumanTotalCare andere bedrijven inspireren en enthousiasmeren om voor medewerkers een duurzame en gezonde werkomgeving te creëren. Maandelijks organiseert HumanTotalCare rondleidingen door het pand, aanmelden gaat via de website.

De nieuwbouw van HumanTotalCare is tot stand gekomen met diverse bouwpartners en leveranciers. Hun bijdrage staat beschreven op de website: https://www.humantotalcare.nl/gezonde-en-duurzame-werkomgeving/well-building-standard-casco-en-inrichting-en-breeam-nl/.

2021 Bedrijvenpark Ekkersrijt.