bedrijvenpark ondernemersvereniging (OVE) beveiliging bedrijven (SBBE)
Home / Bedrijvenpark / nieuws

Alles over de prestaties van Ton van Genugten tijdens de Dakar Rally.

maandag 15 januari 2018

De Rooy is ook vertegenwoordigd in de Dakar Rally van dit jaar door Ton van Genugten en zijn team. Lees hier de mooie ontwikkelingen van de laatste dagen.

14-01-2018:

Van Genugten verliest een kwartiertje, Villagra pakt twee minuten

Twee kleine misrekeningen maakten dat Ton van Genugten in de achtste etappe van de Dakar Rally, van Uyuni naar Tupiza, een kwartiertje verloor. Het moeten openen van de proef, na zijn overwinning in de zevende etappe, droeg daaraan bij. De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra werd opnieuw tweede en snoepte twee minuutjes af van de achterstand die hij in het klassement heeft op Eduard Nikolaev.

Als eerste moeten starten is een nadeel van het winnen van een etappe. Voor zowel Ton van Genugten als voor zijn navigator Peter Willemsen was het de eerste keer. “Op zich ging dat best goed”, vertelt Van Genugten. “Maar op 20 kilometer in de proef kwamen we vanuit het snelle gravel bij een rivierbedding. Daar voor zat een stuk gras. Tenminste, zo leek het. Het is wel gras, maar er zit niks onder. Ik schoot met een gang van 60 kilometer in het gat.”

Van Genugten wist dat teamgenoot Villagra hooguit drie minuten achter hem zat en stond al met het sleeptouw klaar toen de Argentijn eraan kwam. “In een minuutje hadden we Ton eruit”, vult Villagra aan. Vanaf dat moment was het aan hem om de proef te openen.

Van Genugten ging er enthousiast achteraan, maar 50 kilometer later ging het weer even mis. In een stuk met duinen stonden ‘een stuk of zes zjiepkes’ vast in het zware zand, waardoor Van Genugten niet het spoor kon kiezen wat hij wilde en ook vast kwam te staan. “Maar daar konden we op eigen kracht uit komen, door even wat zand voor de banden weg te scheppen. Die twee incidentjes hebben net te veel tijd gekost, want het rijden ging verder super. Ik had er nog wel een etappezege aan vast willen plakken.”

Het kwartier tijdverlies kostte Van Genugten een plaats in het klassement, waarin hij nu op de zesde plek staat. Tussen de eerste twee (Nikolaev en Villagra) en de nummer 3 (Macik) zit een groot gat, maar de nummer 3 tot en met 7 zitten wel heel dicht bij elkaar. In dat groepje zijn dagelijks verschuivingen te zien. In de achtste etappe wisselden Macik en Viazovich van plaats en Mardeev en Van Genugten. De Nederlander staat nu op 4.31.08 van de klassementsleider, maar nog geen 8 minuten achter Mardeev en een half uurtje achter Viazovich op de vierde plaats.

“Het is minutenwerk”, constateerde Villagra. “Het is jammer dat de volgende etappe niet doorgaat, want we kunnen elke mogelijkheid gebruiken. Maar er komt nog genoeg aan. We blijven pushen.” Ook Van Genugten had liever wel gereden, maar als de omstandigheden het niet toelaten, is een dag extra rust ook wel welkom. “We hebben geen boot bij ons.”

13-01-2018:

Eerste etappezege voor Ton van Genugten

Donderdagavond, de avond voor de rustdag, sprak Ton van Genugten de wens uit dat hij deze week eindelijk eens een etappe zou winnen. Bij de eerste de beste gelegenheid, de zevende etappe van de Dakar Rally, kwam zijn wens uit. Van Genugten won de etappe, De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra werd op 2 minuten tweede.

Onderweg in de voor de trucks 369 kilometer lange etappe van La Paz naar Uyuni had Van Genugten nog niet in de gaten dat hij aan het winnen was. “Ik was drie minuten achter Martin Kolomy gestart en die had ik halverwege in het vizier, dus daar ben ik naar toe gereden. Ik wist dat ik toen alleen Villagra nog voor me had, maar wat er achter me gebeurt weet ik natuurlijk niet. Ik hoopte wel op een één-tweetje, maar daar was ik vorige week ook te enthousiast over, dus daar ben ik maar een beetje voorzichtig mee.”

De proef over overwegend snelle, maar modderige rallypaden lag Van Genugten goed. In de modder voelt hij zich in zijn element, zo bleek voorgaande jaren al. “Er stond overal veel water, maar het laatste stuk was het meer gravel en bochten. De laatste 150 kilometer ben ik plankgas naar de finish gereden.”

Daar was het nog even wachten op de andere trucks om zekerheid te hebben. In het klassement schoof Van Genugten door naar de vijfde plaats. Zijn voorsprong op nummer 6, Airat Mardeev, is echter maar een minuut en 20 seconden.

In Uyuni moesten Van Genugten, Peter Willemsen en Bernard der Kinderen aan de bak. In een marathonetappe – de zevende etappe was het eerste deel daarvan – is assistentie niet toegestaan. De deelnemers moeten alles zelf doen. “Bernard gaat de truck nalopen, en ook die van Villagra, Peter gaat het roadbook voor morgen doen, en ik ga de tentjes opzetten”, sprak de kersverse etappewinnaar. “We moeten in elk geval de ruitensproeier bijvullen, want die zal wel helemaal leeg zijn. De truck ziet er niet uit.”

Federico Villagra, die als winnaar van de zesde etappe de proef opende, was blij voor zijn Nederlandse teamgenoot en gunde hem de overwinning van harte, maar baalde een beetje omdat hij zelf een fout had gemaakt. “Dit soort etappes liggen mij goed: ik ben een rallyrijder. Maar we maakten een domme fout. De trucks hadden een iets andere route dan de auto’s en wij volgden het pad van de auto’s.”

De etappezege was voor Villagra van minder belang, de tijd des te meer. Voor het klassement is elke minuut meegenomen en Villagra won slechts 3 minuten op klassementsleider Eduard Nikolaev. “Ik sta maar 49 minuten achter”, rekende de Argentijn uit. “Dat is niet zo veel met wat er nog komt. We krijgen nog een paar stevige etappes, we krijgen Fiambalá nog. Als Ton en ik kunnen samenwerken, is er nog veel mogelijk. Ik denk dat Kamaz zich vandaag rustig heeft gehouden.”

 

2021 Bedrijvenpark Ekkersrijt.